We wtorek, 25 listopada Powiat Rycki podpisał pierwszą z umów na zakup i dostawę sprzętu w ramach realizacji inwestycji pn. „Smaczniej i zdrowiej – nowoczesna pracownia gastronomiczna w ZSZ Nr 2 w Dęblinie”. Podpisanie umowy miało miejsce w obecności Starosty Ryckiego Dariusza Szczygielskiego, Członka Zarządu Powiatu Ryckiego Grażyny Jeżewskiej oraz Skarbnika Powiatu Ryckiego Anety Działa.
Umowa opiewa na kwotę 311 176,47 zł brutto, a jej przedmiotem jest zakup i dostawa sprzętu gastronomicznego, w tym stołów, szaf oraz urządzeń niezbędnych do wyposażenia nowoczesnej pracowni. Dostawcą sprzętu została firma „PHU BMS sp. j. Z. Bielecki” z siedzibą w Kwidzynie.
Tego samego dnia wśród obecnych gości i władz powiatowych znajdowały się także logotypy Funduszy Europejskich dla Lubelskiego, flagi Polski i Unii Europejskiej, a także napisy wskazujące na dofinansowanie z Funduszy Europejskich, co podkreślało wsparcie projektu zewnętrznymi funduszami.
Kolejnym krokiem w realizacji inwestycji było podpisanie drugiej umowy na zakup i dostawę wyposażenia. Miało to miejsce 27 listopada 2025 roku, kiedy to Starosta Dariusz Szczygielski oraz Wicestarosta Monika Kośmińska, przy kontrasygnacie Skarbnika Powiatu, podpisali umowę na kwotę 45 864,24 zł brutto. W ramach tej umowy firma F&B Gastro Sp. z o.o. z Wrocławia dostarczy przybory kuchenne, które będą stanowiły wyposażenie nowej pracowni gastronomicznej.
Cała inwestycja pn. „Smaczniej i zdrowiej – nowoczesna pracownia gastronomiczna w ZSZ Nr 2 w Dęblinie” realizowana jest w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027, a jej całkowita wartość wynosi 1 155 309,08 zł brutto. Z tej kwoty, 982 012,68 zł brutto pochodzi z dofinansowania unijnego, co stanowi istotne wsparcie dla rozwoju infrastruktury kształcenia zawodowego w regionie.
Projekt „Smaczniej i zdrowiej” ma na celu nie tylko poprawę jakości nauczania w obszarze gastronomii, ale także wyposażenie uczniów Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 w Dęblinie w nowoczesne narzędzia pracy, które pozwolą im zdobywać niezbędne umiejętności praktyczne w zawodzie kucharza.
Wszystkie podpisane umowy stanowią istotny krok w realizacji zadania inwestycyjnego, które ma na celu stworzenie nowoczesnej i w pełni wyposażonej pracowni gastronomicznej, przyczyniając się tym samym do podniesienia jakości kształcenia zawodowego w Powiecie Ryckim.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.