Uczniowie ZSZ nr 1 w Dęblinie pierwsze zajęcia Internackiego Koła Kulinarnego w Nowym Roku mają już za sobą. Tym razem przygotowali potrawy z azjatycką nutą, z TOFU...
Serek TOFU jest podstawowym składnikiem wielu potraw wegetariańskich oraz kuchni azjatyckiej. Pochodzi ze starożytnych Chin, a jego historia sięga blisko 2000 lat. Tofu można piec, smażyć, panierować, marynować. Można również wykorzystywać go do deserów, farszu do naleśników, sałatek, a nawet zrobić wegańską jajecznicę zwaną "tofucznicą".
Tofu to znakomite źródło białka, szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Dostarcza również kluczowych składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo, mangan i selen, a także jest bogatym źródłem izoflawonów, które mają potencjalne korzyści dla zdrowia serca i kości.
Atutem kuchni azjatyckiej jest niewątpliwie to, że stosuje się w niej znacznie więcej technik kulinarnych niż tylko klasyczne gotowanie. Przykładem może być tu smażenie stir-fry na niewielkiej ilości tłuszczu w woku, czy też pozwalające zachować składniki odżywcze i delikatność potraw gotowanie na parze.
Grupa Internackiego Koła Kulinarnego przygotowała dwa dania na ciepło z wykorzystaniem tych technik: makaron pene z tofu i brokułami oraz makaron stir fry z marchewką i tofu w sosie sojowym. Na deser były cynamonki, rogaliki i ciasteczka...
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.