Tłusty Czwartek to polska tradycja, która ma miejsce w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Jest to dzień, w którym zgodnie z tradycją, należy jeść tłuste, kaloryczne potrawy, zwłaszcza pączki i faworki, ponieważ w okresie Wielkiego Postu wiele osób rezygnowało z jedzenia słodyczy i tłustych potraw. Tłusty Czwartek jest więc swoistym pożegnaniem z takimi przyjemnościami przed postem.
Pączki często nadziewane są różnymi nadzieniami, jak konfitura różana, powidła śliwkowe czy krem, a na wierzchu posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Tradycja ta ma na celu zapewnienie szczęścia i powodzenia na cały rok.
Dzień ten jest także okazją do wspólnego biesiadowania i radości z jedzenia, co sprawia, że Tłusty Czwartek jest jednym z bardziej radosnych dni w polskim kalendarzu.
Naszymi sponsorami była piekarnia-cukiernia Darmąk z Wylezina i piekarnia Warowny z Kłoczewa.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.